Петтата служба требаше да му обезбеди на Владимир Путин информации за политичките настани во Украина пред инвазијата, а по две недели војна, која очигледно не оди според неговите првични планови за брза окупација на земјата, тој сфати дека не доби точни информации. Затоа му кажаа што сакаше да слушне.
Две недели по почетокот на инвазијата на Украина, рускиот претседател Владимир Путин се сврте кон членовите на неговата разузнавачка служба ФСБ.

Според независниот руски портал Медуза, трн во око му е 5-тата служба на ФСБ, чие раководство наводно завршило во домашен притвор.
Тоа го тврдат новинарите Андреј Солдатов и Ирина Бороган, а Сергеј Беседа и неговиот заменик Анатолиј Бољух завршија во притвор.
Петтата служба, Службата за оперативни информации и меѓународни односи, ја надгледува комуникацијата на ФСБ со странските партнери, вклучително и американските агенции. Во рамките на службата е озлогласениот Оддел за оперативни информации (DPI) кој ги извршува функциите на надворешната разузнавачка служба на ФСБ.

Директор на ФСБ во текот на 1990-тите беше и Владимир Путин, а потоа беше формиран нов оддел во рамките на ФСБ кој доби инструкции да спроведува разузнавачки операции во поранешниот СССР. Откако револуцијата во 2014 година доведе до губење на моќта на многу политички елити склони кон Кремљ, раководството на ФСБ доби задача да направи се што може за да ја задржи моќта на руското влијание врз тие земји.

Сергеј Беседа стана нов лидер, а службениците на Одделот за оперативни информации работеа на јавна поддршка за многу проруски кандидати на изборите во странство. Украина зазеде посебно место во тој постсоветски простор. Но, во 2010 година, веб-страницата „Љубјанскаја Правда“ објави тајни документи на ФСБ кои покажуваат дека извештаите на ДПИ биле испратени директно до Путин.
Еден од нив покажува како работат на фалсификуван извештај за влошување на односите меѓу Украина и Туркменистан.

– Тоа беше класична акција на ФСБ: ДПИ објави лажна дојава за украинските медиуми и потоа се случи нешто неочекувано, руската разузнавачка агенција го прифати извештајот како точен и го пренесе до Кремљ – наведува порталот. Петтата служба требаше да му обезбеди на Владимир Путин информации за политичките настани во Украина пред инвазијата, а по две недели војна, која очигледно не оди според неговите првични планови за брза окупација на земјата, тој сфати дека не доби точни информации. Затоа му кажаа што сакаше да слушне.

Ова доведе до смена и апсење на Беседа и неговиот заменик.