Фреди Фигерс (29) беше пронајден во ѓубре како бебе, а денес тој поседува фирма од 62 милиони долари и бројни иновации.

Ако сте родени со златна лажица во уста, имате поголема веројатност подоцна ќе искусите поуспешен и пријатен живот, но секогаш постојат исклучоци.

Ова го покажува и примерот на инвеститорот Фреди Фигерс.

Роден е во Квинси и беше пронајден напуштен, во ѓубре. Кога имаше само два месеци, го посвоија Натан и Бети Фигерс, постара брачна двојка.

– Отсекогаш сакав компјутер, но не можевме да си го дозволиме. Така, татко ми и јас отидовме во една мала продавница наречена Гудвил и купивме користен Мекинтош од 1989 година – вели Фигерс. Тој во тоа време имаше само девет години, но немал мир и сакал да го поправи и зајакне.

Неколку недели размислуваше за тоа што ќе стори, сè додека конечно не ги отстрани деловите од радиото и ги вметна во компјутерската табла.

Со текот на времето, тој стана толку добар во поправка на компјутери што како тинејџер, по дипломирањето, тој започна да работи за градот Квинс за да ги поправи државните компјутери.

За прв пат во неговиот град пристапи и го обезбеди градот со Интернет, кој сè уште беше во зачеток и развој, преку телекомуникациска компанија со која соработуваше градот.

– Сакав да изградам своја мрежа за комуникации. Но, кога видов колку чини инфраструктурата, мислев дека никогаш нема да можам да го сторам тоа “, вели тој.

Можноста се појавила кога ја видел приказната за бура од Алабама што ја уништила канцеларијата на некој лекар, останувајќи без никакви записи за пациентите.

На само 16 години, Фиерс започна бизнис со компанија која работеше со 70 клиенти и им дозволи да ги чуваат своите информации на Интернет.

По средното училиште, Фигерс започна да создава софтвер за компаниите.

Едно од неговите пронајдоци беше инспирирано од неговиот татко, кој страдаше од Алцхајмерова болест.

Тој дизајнирал уред што може да се вметне во чевли на пациентот и да испраќа сигнали, така што членовите на семејството би можеле да го најдат на мапата на Гугл, во случај да исчезне.

– Можев да земам телефон и да кажам „Еј тато, каде си?“ Оваа програма беше многу успешна. Една компанија од Канзас ја купи од мене за 2,2 милиони долари “, вели тој.

Со тие пари, тој беше во можност да формира компанија за комуникации, нешто што го сакаше уште од млада возраст.Од 2011 година, Figers комуникации се проширува на мобилен широкопојасен интернет, домашни телефони и меѓународни разговори.

Тие исто така се занимаваат со хардвер и создадоа мобилен телефон кој не им дозволува на корисниците да испраќаат текстуални пораки додека возите, како и мобилен телефон кој има вграден безжичен мерач на глукоза во крвта за лица со дијабетес.

Значи, ова некогаш напуштено бебе денес е извршен директор и основач на компанија за кое се проценува дека вреди околу 62 милиони долари и сака да помогне во градењето подобар свет.

– Верувам дека луѓето кои сакаат да бидат одговорни кога ќе видат проблем можат да најдат решение и на тој начин да влијаат на тоа да променат нечиј живот. Јас ќе влијаам на овој свет со цел да ги поставам темелите за подобро утре, затоа што парите не се ништо друго освен алатка. Со оваа алатка можеме да влијаеме и да го промениме секојдневниот живот на луѓето – вели Фигерс.