Прво преживеавме и се родивме нормални, иако нашите мајки кога имаа главоболка, пиеја аспирин, јадеа конзервирана храна и работеа до последните денови од бременоста и никогаш не беа тестирани за дијабетес.

Како деца се возевме во автомобили без седиште . појаси и воздушни перничиња, возевме велосипеди и летни лизгалки без кацига на себе. Пиевме вода од цревото за наводнување во градината, а не од шишиња купени во големи трговски маркети. Пиевме од шише и никој не умре поради тоа… Јадевме млечен сладолед, бел леб со путер или маст и лук, намачкавме парчиња љутеница или правевме циганска пита, пиевме лимонада со шеќер, но немавме вишок килограми затоа што не бевме дебели. постојано игравме надвор.

Излегувавме сабајле и си игравме цел ден криенка, граничари, крадци и полицајци, чувари и апаши, кралици, каубојци и Индијанци и се друго што може да роди детската фантазија. Често нашите родители не можеа да не најдат цел ден, а шамарот беше дел од образованието, а не семејното насилство.Никогаш немавме никакви проблеми. Цел ден трчавме по отпадни даски од подрумот, возејќи велосипед по улица, заборавајќи дека немаме ни сопирачки. По неколку падови, скршени прсти и модринки научивме како да си ги решиме проблемите. Немавме замислени пријатели. Не додадовме пријатели на социјалните мрежи, но на крајот имавме вистински пријатели!

Немавме проблеми да се концентрираме на училиште. Не ни даваа апчиња за хиперактивност. Немавме училишни психолози и педагози, но сепак завршивме училиште. Не продававме дрога пред училиштето. Немавме PlayStation, Nintendo, 100 кабелски канали, немавме видео рекордери, сараунд звук, мобилни, компјутери, интернет, виртуелни простории за разговор… Имавме пријатели и тие беа вистински, тие беа сè! Игравме со лак и стрела, направивме тврдина од снег, фрлавме огномет за Нова година, читавме еден куп стрипови! Отидовме со точак или пеш кај другарките да бидеме заедно, без претходен договор!

Кога станува збор за проблемите со законот, нашите родители не ни платија кауција за да не извлечат. Всушност, тие често биле построги од самиот закон!

Последните 50 години беа најпродуктивните години во историјата на светот. Нашите генерации станаа најдобри пронаоѓачи и научници. Имавме слобода, право на грешки, успех и одговорност. Научивме да живееме со нив! Дали припаѓате на оваа генерација?

Секоја чест! Можеби е добра идеја да се сподели ова со други луѓе кои имале среќа да пораснат во вистински деца пред адвокатите, шефовите на држави и влади да почнат да одлучуваат како да живеат! Можеби сакате да ја испратите оваа порака до вашите деца за да видат како пораснале нивните родители? Здраво, нова генерација! Се надевам дека ќе бидете подобри од нас!