Во краткиот осумминутен филм, Адемир Гогиќ го дава своето видување за распадот на Југославија.

-Со овој филм го прикажав распадот на Југославија, за тоа како јас го доживеав и видов. Како заслепеноста од национализам, пропаганди и ситни човечки интереси доведуваат до страшни крвопролевања, омраза и распад на една силна држава – напиша Адемир во описот на видеото.

Тој објаснува дека девојката во филмот представува Југославија, таа бере шест ружи кои представуваат шест републики и ги соединува во еден букет.
Шест фактори, кои спрема него ја уништиле Југославија представуваат оние шест војници кои ќе ги видите во видеото во продолжение.

Погледнете како Адемир го виде распадот на Југославија во видеото кое што можете да го погледнете во продолжение: ВИДЕО