Повеќе детали се откриени за опожарениот автобус на автопатот Струма во соседна Бугарија.

Резултатите од ДНК-испитувањата се очекува да бидат готови за неколку дена, за да со сигурност да се идентификуваат жрт вите од неср еќата на автопатот Струма, изјави директорот на Националната истрага од Бугарија, Борислав Сарафов.

Тие заедно со македонските колеги го појаснија начинот на кој ќе функционира истрагата за инцидентот. Во Македонија засега нема да се води паралелна предистражна постапка. Следува сложено форензичко и автотехничко вештачење кое ќе даде одговор на многу прашања.

– Advertisement –


На местото на настанот, Сарафов и портпаролката на главниот обвинител, Шиика Милева, разговараа со главниот обвинител на Македонија, Лубомир Јовески и со шефицата на Обвинителството за борба против организиран криминал и корупција во Македонија, Вилма Русковска.

Бугарија очекува Македонија да испрати биолошки материјал од роднините на загин атите во пожарот на автопатот Струма за да се заврши работата на ДНК-испитувањата, стана јасно од зборовите на Сарафов.

„Со секој изминат час сликата се расчистува, спасените се испрашуваат. На лице место се сослушуваат сведоците на инци дентот. Нема докази дека имало дополнително гориво во автобусот. Се уште не е јасно каква била експ олозијата која ја слушнале еден од преж ивеаните“, коментира Сарафов.

Останатите три автобуси се движеа 15-20 минути пред тој што се зап алил. Во автобус имало и втор возач, но не е јасно дали тој е меѓу преж ивеаните.

Според Борислав Сарафов, автобусот бил релативно нов – стар околу три години.

„Многу голем тим работи на случајот, работиме на големи размери, нема да штедиме напори што поскоро да ги откриеме причините за траг едијата“, рече Сарафов.

Сопственикот на транспортната компанија рече дека има транспортна компанија 20 години и досега немало никаква неср еќа. Ќе се бара сета документација за сите автобуси на претпријатието – во каква состојба се, кога го поминале техничкиот преглед. Документите ќе бидат испратени до бугарските истражители, пишува bgonair.bg.

– Advertisement –